Příprava řidičů na krizové situace

15. června 2017 |

Arriva připravovala řidiče na krizové situace v provozu i na jednání s cestujícími

Řidiči východočeské Arrivy se setkávají s cestujícími každý den. Zodpovídají za jejich bezpečnost a přepravují je do cílových stanic. „Pro školení našich řidičů jsme využili program Podpory odborného vzdělávání zaměstnanců II a snažili se je připravit na všechny nebezpečné situace v provozu i na správné jednání s cestujícími, které je stejně důležité,“ přibližuje školení Jindřich Poláček, ředitel Arrivy východní Čechy. Jednalo se o bezpečnostní kurz, známý také jako škola smyku. Ten se odehrál na několik etap na polygonu ve Vysokém Mýtě. Po několika hodinách teorie, jak zvládnout neočekávanou situaci během jízdy, měli všichni řidiči možnost vyzkoušet si nabyté informace v praxi. Zkusili si funkčnost systémů ABS a ASR při prudkém brždění, vyhýbali se překážce na různých druzích povrchu a za různých podmínek, na vlastní kůži otestovali rozdíl v délce brzdné dráhy vzhledem k váze, rychlosti a sklonu vozovky (několik desítek metrů!), a dokonce se učili, jak reagovat při aquaplaningu.

Bezpečnost je samozřejmě stěžejní, nicméně není jediným aspektem, který ovlivňuje dojem pasažérů z cestování autobusem. Proto naši řidiči prošli také intenzivním kurzem klientského chování, který se uskutečnil také ve Vysokém Mýtě, v rámci bezpečnostního školení. Vyzkoušeli si různé situace, jež mohou ve vztahu k cestujícím nastat. Protože k usměvavému řidiči se vždy nastupuje lépe. Přesto se i v Kolíně potýkáme s nedostatkem řidičů a ti, kteří u nás pracují, se zase musí vypořádat s velmi složitou dopravní situací v katastru města Kolína.

S lepším nastupováním souvisí i to, že Arriva v Kolíně provozuje v pravidelném provozu pouze nízkopodlažní autobusy, aby tak umožnila snazší cestování seniorům a také pohybově hendikepovaným cestujícím. Poslední dva klasické autobusy se používají jen ve výjimečných případech jako vozidla záložní. Všechny autobusy kolínské MHD jsou navíc od ledna vybaveny čtečkami platebních karet. „Cestující, který nemá kolínskou dopravní čipovou kartu, už nemusí při nástupu do autobusu hledat drobné. Stačí u řidiče pípnout bezkontaktní kartou jako v obchodě a hned od něj dostanete jízdenku,“ doplňuje Jindřich Poláček, ředitel Arrivy východní Čechy.

O Arrivě

ARRIVA v České republice provozuje 2 150 autobusů, 35 trolejbusů, 5 vlaků osobní dopravy a zaměstnává téměř 3 500 zaměstnanců. Celkový obrat skupiny převyšuje 4,5 miliardy korun. Hlavní činností skupiny je linková autobusová doprava. Na trhu pravidelné osobní autobusové dopravy v České republice zaujímá ARRIVA vedoucí postavení. Ročně přepraví přes 130 milionů cestujících. ARRIVA v Česká republice je součásti skupiny ARRIVA, jedné z největších dopravních společností v Evropě, která zaměstnává 60 000 lidí a ročně přepraví více než 2,2 miliardy cestujících ve 14 evropských zemích.